Voorbereiding voor de tentoonstelling

Kuifgors (Emberiza lathami)

Kuifgors (Emberiza lathami)

Zo'n week of zes vóór onze tentoonstelling kom ik met dit onderwerp. Voor bepaalde vogels is dit nog niet te laat!

Waar ligt die tijdsduur toch aan?

En hoe kan je vogels nou goed trainen?

Ik zal proberen sommige dingen uit te leggen en te vertellen wat je mogelijk kunt doen om jouw vogels net dat ene puntje meer te geven…. waardoor ze misschien wel eens kampioen zouden kunnen worden!

Onrustige vogels

Er zijn vogelsoorten die van oorsprong erg onrustig zijn. Wellicht zitten deze vogels bij u in de volière?

Hoe kan deze vogel bij u zo druk zijn terwijl een andere kweker deze vogel wel rustig heeft zitten? Vaak ligt het aan de vogel en hoe deze opgevoed is. Hoe is de leefsituatie? etc. etc.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u thuis kinderen of huisdieren rond heeft lopen. Deze vogels zullen automatisch meer gewend zijn dan een vogel die nooit iemand ziet.
Tevens is zijn leefruimte erg van belang. In wat voor ruimte leeft deze vogel normaal? Dit zijn allemaal zaken die te maken hebben met de stress van een vogel.

Je zou de vogels kunnen trainen door er veel tijd in te steken. Ga af en toe bij de vogels zitten of gewoon daar in de buurt rondlopen. Hierdoor zullen de vogels snel aan u, en dus mensen, wennen. Tevens kunt u de jongen, als ze zelfstandig zijn, in een tentoonstellingskooi zetten. Door ze hier enkele weken in te houden zullen ze dit gewend zijn. Er wordt gezegd dat een jonge vogel dit niet snel meer zal vergeten. Wellicht kan dit uw voordeel op de tentoonstelling zijn.

Mocht uw vogel erg onrustig zijn dan kunt u deze ook vroegtijdig in de tentoonstellingskooi doen. Dit verschilt heel erg per vogelsoort. Er zijn soorten welke 6-8 weken voor de tentoonstelling worden opgekooid.

Wat vaak het probleem bij opkooien is, is dat de staart van de vogel erg snel beschadigd. Dit zou op
de tentoonstelling natuurlijk punten kunnen kosten! Op de markt is er een zogenaamde trainigskap te verkrijgen. Deze is eenvoudig aan de binnenkant van de kooi te bevestigen. Door deze kap kan de vogel niet meer in de tralies blijven hangen met zijn staart. Als je deze kap een aantal weken in de kooi laat zult u merken dat de vogel rustiger wordt. Na het verwijderen van deze kap zal de vogel wel aan de tralies willen hangen maar zal in de meeste gevallen zijn staart hiervan af houden.
Hierdoor zult u minder last hebben van beschadigde staarten!

Witte vogels

Witte vogels krijgen vaak commentaar op hun keurbriefje dat de vogels witter kunnen. Hoe kan een witte vogel nou witter moeten? Een keurmeester ziet vaak elke oneffenheid. Als een vogels dus een beetje 'vies' is of maar iets kleurverschil heeft zou de keurmeester dit (moeten) kunnen zien. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen je vogels te wassen. Niet iedereen heeft hier tijd voor en/of zin in. Het kan u natuurlijk altijd weer een punt schelen op de tentoonstelling! Hoe u witte vogels kunt wassen is op verschillende site’s te lezen. De ene kweker zegt dat je dit moet doen met waspoeder en de andere zegt dat dit met babyshampoo dient te gebeuren!
Dit is natuurlijk ook een stukje persoonlijke voorkeur! Wel dient de vogel na het wassen goed op te drogen.
Dit kan ook weer op verschillende manieren. Er zijn mensen die hier een apart hokje voor hebben gemaakt met een warmtelamp. Ook zijn er mensen die deze vogels in washandjes/ keuken-papier rollen. Het eindresultaat zal ongeveer op hetzelfde neerkomen!

Houding van de vogel

Het zal u misschien verbazen maar ook de houding van een vogel is te beïnvloeden. In de standaardeisen is vaak omschreven hoe een vogel op zijn stok dient te zitten. Moet deze vogel recht op zijn stok zitten dan is het mogelijk om deze vogel 'op te rekken'. Door middel van een stukje papier kan je het onderste gedeelte van de tentoonstellingskooi afplakken. Hierdoor ziet de vogel niet genoeg naar zijn/ haar zin. De vogel zal zich vervolgens oprekken om over het randje heen te kunnen kijken. Als u dit een paar weken laat zitten zal de vogel deze houding aannemen! Een andere methode is een spiegel. De vogel zal zich richting de spiegel op willen rekken!

Ook zijn er vogelsoorten die altijd maar op de grond in dat ene hoekje zitten. In dit geval is een stukje afplakken al snel voldoende. Het werkt hetzelfde, de vogel zal nieuwsgierig zijn en over het randje heen willen kijken. Hierdoor zal de vogel zich verplaatsen naar de stok om dan over het papiertje heen te kijken.

Andere vogels mogen zich juist niet oprekken en doen dit wel. Je zou haast zeggen dat je deze vogels moet kruisen zodat je er een goede houding uit krijgt. Helaas is dit niet zo. Een vogel die zich te veel oprekt gaat vaak richting het licht. Door een stukje hout/ karton boven op de kooi te leggen zal dit minder moeten worden. Als u dit een aantal weken volhoudt zal de vogel in veel gevallen zijn nieuwe houding aan willen nemen.

Veren gebroken

Gebroken veren kunt u het makkelijkste verwijderen. Deze veren zijn eenvoudig uit de vogel te 'trekken'. De meeste veren, afhankelijk van het soort vogel, zullen na 6 weken weer terug op lengte zijn. Dit heeft natuurlijk wel te maken met de soort en de lengte van de veer. Een staartveer van bijvoorbeeld een Spitsstaartamadine zal hier duidelijk langer over doen.

Glanzende poten & snavel

Vogels dienen natuurlijk nette pootjes en een nette snavel te hebben. Hier mogen geen kalkresten, schilfers of poep/stront op te zien zijn. De vogelpoep is eenvoudig van een ring/ snavel of poot af te wassen. Even onder de kraan met water en vaak haal je het er dan eenvoudig af!

Kalk en schilfers zijn vaak wat lastiger. Door het insmeren van de poten en de snavel kunt u dit voorkomen. De snavel en poten kunt u het beste insmeren met babyolie. Dit kunt u het beste om de paar weken herhalen zodat alles mooi glimt. Let echter op dat dit niet bij alle vogelsoorten gewenst is! Probeer op internet of in uw omgeving na te gaan of het van toepassing is op uw vogel!

Diamantduifjes

Diamantduifjes

Deel deze pagina